Presentatie eigen films "Welkom in de Wereld van Hans Wolters"


Sinds 2009 ben ik gefascineerd in het maken van natuurfilms. Het geeft een heel voldaan gevoel als je na maanden zoeken en observeren eindelijk een doel te hebben waarvan je een film verhaal kan maken. Zo’n verhaal groeit naarmate je met het film project bezig bent. Dit proces kan zo maar  maanden in beslag nemen aan vrijetijd. Dat is niet erg want je bent wel mooi bezig en je zit in je eigen wereld wat voor mij altijd goed voelt. Bijvoorbeeld de film over de IJsvogel in het Oostermaet ging als volgt: per ongelijk een nest vinden van de IJsvogel. Dan 3 maanden filmen zo vaak je maar kan. Filmen vanuit vele posities en enorm veel geduld hebben, 2 à 3 uur wachten is geen uitzondering. Het kan zo maar gebeuren dat je meerdere avonden er klaar voor zit, en er niets gebeurt. Maar dan komt er een moment dat alles op het zelfde moment gaat gebeuren en je niet weet wat je het eerst of laatst moet doen. Na het filmen komen de maanden van editen, dus uitzoeken welke opnames je gaat gebruiken en welke mooie momenten niet. Tijdens deze 6 maanden heb je als het goed is alle gegevens over de levenswijze van de IJsvogel bij elkaar gezocht om het verhaal voor de voice-over mee te maken. Mocht dit allemaal lukken dan komt het moment dat er nog muziek komt bij de film dit neemt bij mij meestal heel veel tijd in beslag, dat kan ook maanden zijn. Je begrijpt dan ben je maar zo 9 maanden onderweg voor een filmpje van max 10 minuten.

En toch is deze hobby een leerzaam proces in alle opzichten. Je komt er door schade en schande achter hoe de natuur werkt. B.v. niet bewegen kan er voor zorgen dat je niet wordt opgemerkt. Zo heb ik reeën tot op 10 meter voor mij, naar mij toe zien lopen. Dan pas kiest zo’n Ree er voor om links of rechts te gaan omdat hij wat voelt schijnbaar. Dat soort momenten kan ik jaren op teren, dat geeft enorm veel satisfactie zonder daar arrogant trots op te zijn. De meeste mensen hebben niet de controle over zich als men zo iets mee maakt. De film IJsvogel in de Oostermaet begint ook met zo’n moment. Daar kom ik op een bruggetje en hoor links wat lopen in het water, dan draai ik me voorzichtig om druk tegelijk de camera aan en dan niet meer bewegen. De Ree blijft rustig doorlopen naar mij en stapt even later rustig de wal op zonder mij te zien. Dit noem ik de Wereld van Hans Wolters en een cadeautje natuurlijk.

Diverse thema’s worden aangesneden in de films en geen film lijkt op elkaar. Alle films zijn weer nieuwe belevingen b.v. “Hetze tegen de Vos”. Al 10 jaar was ik op zoek naar vossen. 3 avonden heb ik ze mogen filmen. Toen waren ze weg, spoorloos. Het hele verhaal van de Vos er bij gezocht en dat op een speelse en leerzame manier gebracht.

Over de presentatie van mijn films:

De presentatie doe ik volledig met eigen apparatuur omdat ik dan zeker weet dat alles werkt. 

Bent u of uw vereniging/groep geinteresseerd gelijk mailen of bellen op onderstaand nummer.